Tervetuloa seurailemaan Ketunpojan ja sen Emon yhteisiä ja vähemmän yhteisiä tuotoksia kädentaitojen ja muun puuhailun saralla.
Blogi sisältää myös pohdintaa elävästä elämästä, valokuvia ja kiinanharjakoiran hännän heilutusta. Myös Ketunpojan isukki vierailee blogissa silloin tällöin.
Ai niin, sitten vielä: Kuvat ovat omiani, jos en muuta ilmoita. Ethän kopioi kuviani ilman lupaa!(Tämähän on tietysti kaikille selvä asia entuudestaan..eikös juu.)

sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Muovikassi vai kestävä kangaskassi?

Viime jouluna ketunpoika teki kauppakasseja lahjaksi mummeille ja tädeille painaen kangasväreillä ja tehden kuviot taikina-esto- ja teippaustekniikoilla. Yksityiskohtia tehtiin ihan tavallisilla tekstiilitusseilla.

Kaikista kasseista en huomannut kuvaa ottaa, mutta pistän tähän nyt kuvan parista kassista.
Muita valmistuneita kasseja oli myös maisema-, aurinko- sekä kukkakassi. Itselleen ketunpoika teki kissakassin, jossa kuljettaa talvisin luistimiaan.

Ystäväni on innostunut käsitöistä ja opetti niin ketunpoikaa kuin minuakin tuossa taikina-esto tekniikassa. Ohjeita kyseiseen tekniikkaan löytyy esim.  käspaikasta .Sieltä löytyy myös apuja ja neuvoja moneen muuhun käsityön tekemiseen ja idean puutteeseen.

Taikina-eston idea on kuitenkin lyhykäisyydessään se, että tehdään sopivan paksuinen velli jauhoista ja vedestä (Vrt lettutaikinan ja hammastahnan paksuus..mikä itsellesi on työstöön sopivin.), jolla sitten pursotetaan kuviot kankaalle.(Muista kassin väliin pahvi tms.)
Jauhovellin annetaan kuivua ja sitten maalataan/töpötetään koko komeuden päältä kangasväreillä.
Kuviot voi myös rikkoa niiden kuivuttua (Ennen värin laittoa.) rutistelemalla/venyttämällä/taittamalla, jolloin tulos on batiikkimaisempi.
Annetaan taas kuivua, rapsitaan jauhomömmöt pois ja sitten silitetään ja pestään tulos.

Teippaustekniikassa käytettiin ihan perinteistä maalarinteippiä.
Ketunpoika suunnitteli kuvan ja teippaili sitten sen mukaan kankaalle. Myös maalattava alue rajattiin teipillä.(Kontakti muovi olisi toiminut yhtä hyvin.)
Kassin sisälle laitettiin pahvia suojaamaan taustapuolta haamukuvalta ja sitten vain huiskittiin pensselillä ja vaahtomuovin palalla väriä pintaan. Lopuksi kuivatus ja silitys ja kauppamatka alkakoon.

Vasemmalla teippi ja oikealla taikina-esto.

3 kommenttia:

  1. Niin ja tietysti teippaukset pois ennen silitystä :D

    VastaaPoista
  2. Hauskoja kasseja - Kiva joululahjaidea!
    Muistelen, että joskus olisin käyttänyt myös hammastahnaa värienerottelijana painopuuhissa..Voin kyllä muistaa omianikin. Sen verran hövelipää...

    VastaaPoista
  3. Peppi: Varmaan olet voinut käyttääkin. Käspaikan ohjeissa on käytetty jos ja vaikka mitä: Hammastahnaa, saippuaa, jauho-nesteseoksia, rasvaa, kynttilää, vahaa...ja lista vain jatkuu :)

    Tuo jauho-vesiseos oli lapsen kanssa käytettynä aika kätevää.
    Pistin sitä ihan tavalliseen pakastuspussiin ja vahvuuden tein lähelle pikeerikuorrutetta. Piparien koristelu kun oli ketunpojalle entuudestaan tuttua...

    VastaaPoista

Piristit juuri päivääni kommentoimalla :)