Tervetuloa seurailemaan Ketunpojan ja sen Emon yhteisiä ja vähemmän yhteisiä tuotoksia kädentaitojen ja muun puuhailun saralla.
Blogi sisältää myös pohdintaa elävästä elämästä, valokuvia ja kiinanharjakoiran hännän heilutusta. Myös Ketunpojan isukki vierailee blogissa silloin tällöin.
Ai niin, sitten vielä: Kuvat ovat omiani, jos en muuta ilmoita. Ethän kopioi kuviani ilman lupaa!(Tämähän on tietysti kaikille selvä asia entuudestaan..eikös juu.)

torstai 12. toukokuuta 2011

Päivän paljastus ja tarkempi tsuumaus bloginpitäjän mieleen. Se kovin erilainen postaus.

Ketunpoika makailee käppyrässä sohvan nurkassa. Vettä, mehua ja vichyä kuluu tasaiseen tahtiin. Ruokaakin jonkin verran.
Hyvä!
Ulkomuoto on jokseenkin kalpea ja olotila hiljainen. On tylsää ja väsyttävää samalla kerralla.
Ei niin hyvä.
On nukkunut päiväunia.
Hyvä!
Täällä on ihan oma maailmansa. Hämärää ja hiljaista. Ilmalämpöpumppu pitää ilmaston tasaisen viileänä. Ajoittain televisiosta tulee ääntä ja kuvaa.
Olipa kerran..- sarjaa, Disneyn aamujuttuja ja muuta nauhoitettua ohjelmaa.
Kellään ei ole päivävaatteita yllään, eikä Nappikaan jaksa leikkiä.



Ennen Ketunpoikaa en tiennyt mitään tällaisesta elämästä. Paitsi sen mitä kirjoissa sanottiin...ja ai niin...Taisin olla koulutettu hoitamaan ja kasvattamaan lapsia :D Silti... vaikka kuinka koitin varustautua tulevaan tulokkaaseen, astuin täysin vieraalle maalle hänen synnyttyään.

Ketunpojan synnyttyä olin väsynyt fyysisesti ja henkisesti. Elämässäni oli lähiaikoina tapahtunut paljon muutakin "myllerrystä".
Itkeskelin salaa ja joskus näkyvästi.Oma-aloitteiset omat menot ja harrastukset jäivät vähitellen pois. En saanut nukuttua.
Kaikki energiani meni uuden tulokkaan hoitamiseen. Sen halusin kuitenkin tehdä hyvin.Juuri niin, kuin oppaissa neuvottiin ja niin, ettei kukaan pääsisi huomauttamaan mistään.
Ainoa kiinnostuksen kohteeni oli oma perhe, johon ei kuulunut oma itseni.
Toisaalta olin todella hyvä peittämään asioita ja hymyilemään. Kutsuista en kieltäytynyt, enkä vähentänyt perheen yhteisiä menoja, vaikka ne vaikeilta tuntuivatkin.

Pelkäsin.
Lapsen tukehtumista. Pään muotoutumista epämuotoiseksi. Sairautta. Kuolemaa. Omaa epäpätevyyttäni. Yhteiskunnan mielipiteitä. Omaa oloani. Yksinäisyyttä ja toisaalta myös sitä, että jos pyytäisin apua, tulisi joku joka vie lapsen pois. Lista oli loputon.
Ilo oli asia, jota tarjoiltiin minulle vain tietyissä tilanteissa: Lapseni tai mieheni kautta.
Kuitenkin rämmin väkisin ylös tuosta suosta.

Myöhemmin (Lue: liian myöhään) joku keksi, että olin silloin masentunut, ja ajoittain aiemminkin.
Taisi olla niihin aikoihin, kun tehtiin diagnoosi työssä väsymisestä ja kappas..lisäksi vaikeasta masennuksesta.

Itse olin tiennyt nuo asiat jo pitkään, mutta en voinut niistä puhua. Ihmiset joille puhuin, eivät yleensä ymmärtäneet, joten oli helpompi olla hiljaa.Kunnes löytyi se joku, jolla oli saman suuntaisia kokemuksia. Hän näki asian minusta väsymisenä ja osasi aavistella, koska tiesi sen hetkisistä ja menneistä henkilökohtaisista asioistani ja tilanteista suhteellisen paljon.
Ystäväni pyysi ottamaan yhteyttä työterveyteen.
Tämän jälkeen olen löytänyt saman asian kanssa eläviä  monta ja yllättävistä paikoista.

Asia on haitannut aikojen saatossa yllättävän vähän elämistä ja olemista (näin jälkikäteen katsottuna). Mitä väsyneempi olin, sitä lujemmin yritin tehdä asioita.
Keskittymiskyky ja pitkäjänteisyys ovat ajoittain kärsineet.
Muistin heikentyminen ja väsymys ovat myös olleet oireita.
On täytynyt ponnistella kovemmin, että pystyy toimimaan kuten muut.
Silti pohjakosketuksen tullessa, joitain vuosia sitten, ei edes äitini ollut aavistanut mitään. Eikä olisi aavistanutkaan, jollen olisi suoraan kertonut.

Ainoa julkisesti näkyvä asia oli sairasloma, jolta palasin töihin mielestäni aika nopeasti.
En syönyt missään vaiheessa lääkkeitä, koska en usko niiden olevan juuri minulle se oikea tie.

Päätin mennä ulos, vaikka ei olisi jaksanut. Päätin tehdä asioita, joista olen ennen pitänyt ja koitin miettiä, mistä saattaisin pitää. Koitin katsoa hieman ruokavalioni perään ja olla ottamatta turhasta stressiä.
Helpottavaa on ollut myös se, että teen työtä, josta todella nautin. Myös puolison kanssa tehtiin uusi vastuujako mm. kotitöiden suhteen.
On täytynyt opetella sanomaan enemmän ei. Pitämään puoliaan ja miettimään mitä todella jaksaa tehdä.

Diagnoosini tultua päivänvaloon on ollut myös huvittavia hetkiä.
Mm silloin, kun mieheni halusi välttämättä työntää aina ostoskärryjä puolestani :D Totesin hellävaraisesti, että en ollut muuttunut miksikään. Pystyin itse vielä liikkumaan :DDDD
Toiset ihmiset muuttuivat ylisuojeleviksi, jolloin täytyi muistuttaa olevansa edelleen omatoiminen ja elävien kirjoissa.

Tällä hetkellä voin paremmin, kuin koskaan aiemmin. Nautin aidosti elämän pienistä asioista ja hetkistä.
Olen aina luottanut siihen, että asiat jossain vaiheessa, jotenkin, järjestyvät.

En pelkää masennusta. Se kuuluu jokaisen elämään  pieninä annoksina. Omaan elämääni se kuuluu joskus enemmänkin, mutta osaan nyt hallita sitä.

Masennus ei myöskään näyttäydy kaikilla samoin. Toisilta se vie täysin ilon. Toisilta tyystin kaiken toimintakyvyn ja näkyy enemmän ulospäin. Tekee heistä liikkumattomia ja äkäisiä.  Itsestään huolehtimattomia.
Tosilla se suuntautuu sisään ja aiheuttaa ahdistusta hiljaisina hetkinä, eikä vie halua työ- ja perhe-elämään.
Olemme yksilöitä, myös tässä asiassa.

Syy miksi kirjoitan tästä näinkin henkilökohtaisesta asiasta, on se että toivoisin ihmisten puhuvan enemmän toisilleen ja luottavan siihen, että saavat apua ja tukea. Avun pyytämistä ei kannata pelätä, koska se tekee asiat vain pahemmiksi.

Toivon myöskin, että tietynlainen häpeä poistuisi masennuksen ja yleensäkin väsymisen ja jaksamattomuuden ympäriltä. Asia ei tee kenestäkään huonompaa.

Diagnoosini ei määritä minua äitinä, vaimona, ystävänä eikä ihmisenä. 
En häpeä sitä minkälainen olen. Olen oma itseni.

10 kommenttia:

  1. Onneksi oli tuo ystävä ja sait apua. Luulen, että monet sinnittelvät liian kauan yksin tai eivät osaa hakea apua. Pelätään juuri, mitä muuut sanovat. Yleensähän puhutaan ääneen vain siitä "kuinka hyvin meillä menee". Tosiystäville voi onneksi sanoa, jos kaikki ei ihan niin hyvin menekkään. Onneksi siullakin oli sellainen.
    En saa nyt kakistettua näille riveille selvästi mitä haluaisin sanoa :D mutta luulen ymmärtäväni miltä siusta on tuntunut.
    En ihmettele, että uupumus ja masennus ovat lisääntyneet. Maailmanmeno tuntuu niin suorittamiskeskeiseltä, että ei sitä tolkuttomiin jaksa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Peppi :) Ei tarvitse kakistella, ymmärrän epäselvästä luonteestani johtuen vähän kaikenlaista tekstiä :D
    Mutta jos vakavasti puhutaan, olen ikionnellinen, että tuo ystäväni näki asioita. JA uskalsi sanoa mielipiteensä.

    Olen pitkälti sellainen vaikkahammastapurrenjaminäitse-tyyppi, joten se avun hakeminen oli todella vaikeaa. Ensimmäinen itku lääkärillä pääsi siitä, että ajattelin, ettei minua uskota ja sanottaisiin jotain suuntaan kokoa itsesi.

    Tuohon aikaan, kun diagnoosi tuli oli vaikeita ihmissuhdekiekuroita siellä täällä, sairautta suvussa, pieleen mennyt remontti, joka vietiin käräjille asti ja liiallinen työkuormitus erinäisine juttuineen...ja muuta sellaista pientä.

    Minustakin maailma menee suorita! suorita! suuntaan. Tuntuu, että ihmiskehoa ei ole luotu tällaiseen menoon. Vaan lähinnä siihen lämmön ja ruoan hankintaan sekä kodin ja perheen/suvun ympärillä pyörintään. Ja olemaan ihan oma itsensä ilman paineita ulkonäöstä, rahasta ja kaikesta mikä on ihmismielelle vaikeaa käsittää.Luonnon merkitystä unohtamatta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Miukuli. Miksiköhän me naiset emme osaa sanoa EI? Itsekin opettelen tätä taitoa, liian usein sen vaan unohdan ja sitten onkin kalenterit täynnä menoja . Ja kiireestähän ei hyvää seuraa

    VastaaPoista
  4. Minustakin tuon 'ein' sanominen on ollut se vaikein läksy opetella! Vieläkään ei aina onnistu.

    Koin itse synnytyksen jälkeisen masennuksen toisen lapsen jälkeen, ei sitä diagnosoitu eikä hoidettu! Sinnittelin suossa pitkään... Todellakin tsemppiä sulle, Miukuli, hyvä, että löysit puheväylän!!

    VastaaPoista
  5. Todella hyvä kirjoitus! Olet pukenut sanoiksi niin hyvin sen, josta minullakin on omaa kokemusta.

    Minäkin toivon, että se tietty häpeä poistuisi masennuksen ja uupumuksen ympäriltä. Se on edelleen aihe, josta ei mielellään puhuta.

    VastaaPoista
  6. Sussi: Luulen, että monella on samoja oloja ja tuntemuksia. Siitä ei vain puhuta. Ja se on harmi. On vaikeaa, jos kuvittelee olevansa ainoa, eikä uskalla puhua.

    Kun kahvipöydässä tai kylillä joku kysyy "Moi! Mitä kuuluu?", odotetaan vastausta "Ihan hyvää!". Kun itse pistän perään tuohon ensimmäiseen kysymykseen sanat "Ihan oikeasti" aina välillä, useimmat ihmiset hämmentyvät :)

    Peppi kävi aiemmin kommentoimassa, mutta kommentti on hävinnyt:(

    Hänelle vastasin (Muistaakseni)olevani samaa mieltä siitä, että nykyään ollaan kovin suoritus, kuin myös raha, ulkonäkö ym keskeisiä. Kiire on kova ja samoin yhteiskunnan odotukset.

    Mielestäni ihmiselle lykätään nykyään enemmän, kuin olisi tarpeen.
    Sen sijaan, että keskityttäisiin omaan perheeseen, sukuun,ruoan ja lämmön hankintaan, luonnon läheisyyteen ja oman elinpiirin tapahtumiin, mennään kuin tuli hännän alla rahan ja vallan, sekä aina vain kiihtyvän teknologian virran mukana.
    Joillekin sekin sitten sopii, mutta kaikille ei.

    Tuntuu, että valloilla on elokuvan Levottomat lauseen mukainen aikakausi: "Kun mikään ei riitä."

    Pepille vastasin vielä olevani erittäin kiitollinen tuosta ystävästäni, joka näki kuinka väsynyt ja loppu olin JA sen lisäksi aukaisi suunsa ja sanoi mielipiteensä.

    VastaaPoista
  7. Hyvin kirjoitettu! Itsekin olen ollut joskus masentunut pienten lasten äitinä, liian täydellisyyden tavoittelijana. Kun uskalsin ottaa rennommin, arjen sotkuineen päivinee ja aloin nauttia pienistä asioista, olo parani! nyt olen taas oma itseni ;O)

    VastaaPoista
  8. Hei Vaan KESÄN LAPSI Ja tervetuloa tänne koloon :)

    Tuo rennommin ottaminen on kyllä taitolaji :)

    VastaaPoista
  9. Oi mikä kirjoitus! Nyt vasta luin tämän, kun on ollut vähän kiirettä. Niin, sitä tuli hännän alla juoksemista. Pisti ajattelemaan.

    Ystäväsi oli enkeli. :)

    VastaaPoista
  10. Hei Ylva :) Jos kiire on sitä, että elelee blogistanian ulkopuolella, se on hyvä:) Mutta tuli hännän alla polttelee ennen pitkään ;)

    Olen samaa mieltä tuosta ystävästäni :)

    VastaaPoista

Piristit juuri päivääni kommentoimalla :)