Tervetuloa seurailemaan Ketunpojan ja sen Emon yhteisiä ja vähemmän yhteisiä tuotoksia kädentaitojen ja muun puuhailun saralla.
Blogi sisältää myös pohdintaa elävästä elämästä, valokuvia ja kiinanharjakoiran hännän heilutusta. Myös Ketunpojan isukki vierailee blogissa silloin tällöin.
Ai niin, sitten vielä: Kuvat ovat omiani, jos en muuta ilmoita. Ethän kopioi kuviani ilman lupaa!(Tämähän on tietysti kaikille selvä asia entuudestaan..eikös juu.)

torstai 30. joulukuuta 2010

Joulurapuja!

Perinteisesti meillä on syöty joulurapuja. Siis perinteisesti noin 10 vuoden ajan :)

Tuossa aiemmin taisin vihjailla, että tekisin postauksen ravustuksesta näin talven keskellä. Nyt taitaa olla sen aika. Että tässä tämä nyt tulisi:

Ensin tarvitaan syöttejä. Särkikala on hyvä.
Järvelle mukaan otetaan myös "rapuämpäri (Huom!Ilma-aukot...) Ja puukko kalojen mahdollista pilkkomista varten.
Järvelle mentäessä tarkistetaan merroista vielä, että ne on desinfioitu keittämällä/saunottamalla, ainakin silloin, jos ravustetaan eri järvessä kuin viimeksi.
Mertojen möllöttäessä järven pohjassa sopivilla paikoilla yön yli, voi vielä pohtia tuliko nyt hankittua luvat mertoihin  ja itselle valtionkalastus-(Jos olet yli 18 ja alle eläke-ikäinen. ) sekä paikalliset luvat.  Muuten kalastuksenvalvoja on korjannut niin saalin kuin merratkin parempaan talteen aamun koittaessa. Kannattaa tarkistaa myös onko luvallista ravustaa, jos olet mökkiläinen...

Aamun tullen suunnistetaan järvelle kokemaan merrat. Hämärän vielä ollessa valloillaan olisi paras aika, mutta myöhäisempikin käy, jos olet aamu-uninen ;)
Saalista otettaessa olisi hyvä kiinnittää huomiota ravun kokoon. Alamittaiset on syytä jättää järveen ja halutessaan voi valikoida niin, että päästää naaraita takaisin järveen tekemään jälkipolvia tuleville vuosille. (Tyttö-rapu omaa yhden jalkaparin vähemmän ja on leveämpi pyrstöinen.) Ravun kuoreen kannattaa kiinnittää huomiota. Pehmyt kuoriset ovat juuri vaihtaneet uutta muotia päälleen.
Ravut valmistetaan keittämällä. (Jos joudut säilyttelemään rapuja ennen keittämistä, huolehdithan niiden hapensaannista ja syöttämisestä. Meillä ravut oleilevat kylpyammeessa akvaariohapettimien kera ja syövät mm. porkkanaa. ) Keittoveden tulee olla kunnolla kiehuvaa. Mausteiksi suolaa, sokeria ja kruunutilliä. Netti on keitto-ohjeita pullollaan. Jokaisen makuun löytynee juuri sopiva versio.
Ravut nakataan sopivissa erissä kiehuvaan veteen. Veden pitää peittää ravut ja ruveta heti kiehumaan, näin rapu kärsii mahdollisimman vähän.
Rapujen keittoaika on noin 12 minuuttia.Sitten ne jäähdytetään mahdollisimman nopeasti. Keitetyt tillit poistetaan ja lisätään tuoretta halutessa.  Ja annetaan rapujen maustua (kylmässä) omassa liemessään.

Tarjoiltaessa nostetaan ravut lautaselle ja syödään miten parhaaksi nähdään. Rapuveitsistä ja paperista voi olla apua, mutta alkoholijuomia ei välttämättä tarvita.


Ja mistä me niitä rapuja jouluna saadaan? No pakkasesta :) Keitinliemi laimennetaan noin puoleen vahvuudestaan vedellä ja ravut pakastetaan upotettuina tuohon sekoitukseen. Sulatus jääkaapissa vie tovin , mutta Nam nam!

3 kommenttia:

  1. Hetken jo mietin, että olet käynyt ravustamassa nyt talvella:)

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. Sussi:
    Heh! No taannoin anoppi ravusti talvellakin. Pilkkireiästä ei meinannut saalis noustakaan...Siellä oli nimittäin jonkun karannut merta ja yksi elävä rapukin :D

    Iloista uutta vuotta myös sinne!

    VastaaPoista
  3. Hyvä 'Rapuresepti'... Kyllä sillä ravustajan pitäs tulla toimeen...!
    Kuusamossa on 'Mummon-Muikut' niin'ko kovasti - ainakin meillä - kysyttyä ruokaa...
    Tuolta blogistani niiden 'resepi' löytyy...!
    Hienoa kuvausta kaikkiaan...
    Hyvää Uuden Vuoden Aatto-Iltaa..!

    VastaaPoista

Piristit juuri päivääni kommentoimalla :)