Perinteisesti meillä on syöty joulurapuja. Siis perinteisesti noin 10 vuoden ajan :)
Tuossa aiemmin taisin vihjailla, että tekisin postauksen ravustuksesta näin talven keskellä. Nyt taitaa olla sen aika. Että tässä tämä nyt tulisi:
|
Ensin tarvitaan syöttejä. Särkikala on hyvä. |
|
Järvelle mukaan otetaan myös "rapuämpäri (Huom!Ilma-aukot...) Ja puukko kalojen mahdollista pilkkomista varten. |
|
|
Järvelle mentäessä tarkistetaan merroista vielä, että ne on desinfioitu keittämällä/saunottamalla, ainakin silloin, jos ravustetaan eri järvessä kuin viimeksi. |
|
Mertojen möllöttäessä järven pohjassa sopivilla paikoilla yön yli, voi vielä pohtia tuliko nyt hankittua luvat mertoihin ja itselle valtionkalastus-(Jos olet yli 18 ja alle eläke-ikäinen. ) sekä paikalliset luvat. Muuten kalastuksenvalvoja on korjannut niin saalin kuin merratkin parempaan talteen aamun koittaessa. Kannattaa tarkistaa myös onko luvallista ravustaa, jos olet mökkiläinen... |
|
|
Aamun tullen suunnistetaan järvelle kokemaan merrat. Hämärän vielä ollessa valloillaan olisi paras aika, mutta myöhäisempikin käy, jos olet aamu-uninen ;) |
|
Saalista otettaessa olisi hyvä kiinnittää huomiota ravun kokoon. Alamittaiset on syytä jättää järveen ja halutessaan voi valikoida niin, että päästää naaraita takaisin järveen tekemään jälkipolvia tuleville vuosille. (Tyttö-rapu omaa yhden jalkaparin vähemmän ja on leveämpi pyrstöinen.) Ravun kuoreen kannattaa kiinnittää huomiota. Pehmyt kuoriset ovat juuri vaihtaneet uutta muotia päälleen. |
|
Ravut valmistetaan keittämällä. (Jos joudut säilyttelemään rapuja ennen keittämistä, huolehdithan niiden hapensaannista ja syöttämisestä. Meillä ravut oleilevat kylpyammeessa akvaariohapettimien kera ja syövät mm. porkkanaa. ) Keittoveden tulee olla kunnolla kiehuvaa. Mausteiksi suolaa, sokeria ja kruunutilliä. Netti on keitto-ohjeita pullollaan. Jokaisen makuun löytynee juuri sopiva versio. |
|
Ravut nakataan sopivissa erissä kiehuvaan veteen. Veden pitää peittää ravut ja ruveta heti kiehumaan, näin rapu kärsii mahdollisimman vähän. |
|
Rapujen keittoaika on noin 12 minuuttia.Sitten ne jäähdytetään mahdollisimman nopeasti. Keitetyt tillit poistetaan ja lisätään tuoretta halutessa. Ja annetaan rapujen maustua (kylmässä) omassa liemessään. |
|
Tarjoiltaessa nostetaan ravut lautaselle ja syödään miten parhaaksi nähdään. Rapuveitsistä ja paperista voi olla apua, mutta alkoholijuomia ei välttämättä tarvita. |
Ja mistä me niitä rapuja jouluna saadaan? No pakkasesta :) Keitinliemi laimennetaan noin puoleen vahvuudestaan vedellä ja ravut pakastetaan upotettuina tuohon sekoitukseen. Sulatus jääkaapissa vie tovin , mutta Nam nam!
Hetken jo mietin, että olet käynyt ravustamassa nyt talvella:)
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta!
Sussi:
VastaaPoistaHeh! No taannoin anoppi ravusti talvellakin. Pilkkireiästä ei meinannut saalis noustakaan...Siellä oli nimittäin jonkun karannut merta ja yksi elävä rapukin :D
Iloista uutta vuotta myös sinne!
Hyvä 'Rapuresepti'... Kyllä sillä ravustajan pitäs tulla toimeen...!
VastaaPoistaKuusamossa on 'Mummon-Muikut' niin'ko kovasti - ainakin meillä - kysyttyä ruokaa...
Tuolta blogistani niiden 'resepi' löytyy...!
Hienoa kuvausta kaikkiaan...
Hyvää Uuden Vuoden Aatto-Iltaa..!