Tervetuloa seurailemaan Ketunpojan ja sen Emon yhteisiä ja vähemmän yhteisiä tuotoksia kädentaitojen ja muun puuhailun saralla.
Blogi sisältää myös pohdintaa elävästä elämästä, valokuvia ja kiinanharjakoiran hännän heilutusta. Myös Ketunpojan isukki vierailee blogissa silloin tällöin.
Ai niin, sitten vielä: Kuvat ovat omiani, jos en muuta ilmoita. Ethän kopioi kuviani ilman lupaa!(Tämähän on tietysti kaikille selvä asia entuudestaan..eikös juu.)

torstai 25. elokuuta 2011

Leppikset ja luteet huutavat APUA!



Teinpä huvikseni pelilaudan ja nappulat vanhasta seinään tarkoitetusta pinnoitelevystä polttamalla pohjaruudukon kolvilla ja maalaamalla laudan ja pieniä kiviä....Kuvittelin tekeväni sen jonkin pelin pohjalta, jonka näimme keskiaikamarkkinoilla Hämeenlinnassa.

Nytpä kysynkin, että mikä peli mahtanee olla kyseessä? Ja minkälaiset ovat oikeat säännöt?

Kummallakin pelaajalla oli yhtä monta helmeä laudalla, jossa oli pieniä kuoppia ja tuollainen viivasto.(Josta nyt tosin pohdin, että onko oma lautani oikeanlainen ruutuineen ja viivoineen ja pesineen ja onko minulla tarpeeksi nappuloita, eli 12 kummallakin.)
Keskimmäinen "kuoppa" jäi tyhjäksi pelin alussa ja sitten peli jatkui vuorotellen helmiä siirtämällä. Pelissä koitettiin syödä toisen napit ylihyppäämällä....

Elikkäs apua kaivattaisiin...Mikä oli pelin nimi ja oikeat säännöt? (Esim miten saa syödä ja liikutaanko myös vinottain jne...)

Jos kukaan ei osaa auttaa visaisessa kysymyksessä, niin pelaamme kuitenkin, mutta omilla säännöillämme "Leppikset ja luteet"-peliä :D

7 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Taitaa olla peli nimeltä Alquerque. En löytänyt kunnon ohjeita ja ne mitkä löysin, olivatkin englanniksi. Tietäisikö kukaan mistä tempaisisin suomeksi kirjoitetut ohjeet?

    VastaaPoista
  3. En tunne peliä, mutta on tosi hyvän näköinen! Ehkäpä siinä loikitaan jotenkin toisen yli. Tai asetellaan kiviä yrittäen saada "suoran" aikaiseksi.

    VastaaPoista
  4. Tosi hauskalle näyttää lauta ja nappulat! Ja omat säännötkin kuulostavat ihan sopiville :)

    VastaaPoista
  5. Vastaanpa taas omaan tekstiini: Kun oikein kaivelee ajan kanssa löytää tarvitsemansa.

    "Alquerquea on pelattu Egyptissä jo yli 3000 vuotta sitten, ja maurisotilaat toivat pelin Eurooppaan 700-luvulla. Peli toimi innoituksenlähteena nykyiselle, ympäri maailmaa suositulle Tammelle.

    Aloitusasetelma ja pelin tavoite

    Kummallakin pelaajalla on alussa 12 nappulaa, jotka on sijoitettu erityisille alueille(Pisteet laudassa.Keskimmäinen jää tyhjäksi.)Pelin tavoitteena on syödä kaikki vastustajan nappulat tai saada aikaan tilanne, jossa vastustaja ei voi tehdä sallittua siirtoa.

    Nappuloiden liikkuminen

    Sotilaat voivat liikkua yhden ruudun verran ylös, viistosti eteenpäin tai vaakasuoraan. Taaksepäin liikkuminen ei siis ole mahdollista. Kaikki siirrot tapahtuvat ympyröitä yhdistävien linjojen välillä. Seuraavassa kuvassa on esimerkki valkoisen sotilaan siirrosta:
    Jos sotilas saavuttaa laudan vastapäisen pään (viimeisen rivin), se ei voi enää liikkua, vaan sen pitää pysyä siellä pelin loppuun saakka (paitsi jos se voi hypätä, kts. alemmat kohdat).

    Nappuloiden syöminen

    Jos nappula sijaitsee liikkumissuunnassa vastustajan nappulan vieressä, ja tämän nappulan takana on tyhjä ruutu, pelaajan on pakko syödä vastustajan nappula hyppäämällä sen yli. Tämän jälkeen vastustajan nappula poistetaan laudalta ja se ilmestyy laudan alle (tai yläpuolelle). Jos hyppäämisen jälkeen on mahdollista hypätä toisenkin vastustajan nappulan yli, hyppy täytyy tehdä. Pelaaja voi siis syödä useita nappuloita yhden siirron aikana. Useampien hyppyjen tapauksessa toinen hyppy (tai sitä seuraava) voi tapahtua mihin suuntaan tahansa, eli myös taaksepäin, ja jopa niin, että jokin hypyistä osuu viimeiselle riville (jonne siis normaalisti pitäisi jäädä pelin loppuun saakka)."

    Muita tärkeitä sääntöjä:

    *Pelaaja voi hyppiä vain vastustajan nappuloiden yli, ei omiensa.
    *Hyppiminen on pakollista.Normaalia siirtoa ei voi tehdä, jos yhden tai useamman vastustajan nappulan syöminen on mahdollista.
    *Jos pelaajalla on useita mahdollisuuksia syödä vastustajan nappula/nappuloita, hän voi valita niistä minkä tahansa.
    *Viimeisellä rivillä oleva nappula (joka ei muutoin voi enää liikkua) voi hypätä vastustajan nappulan yli vaakasuoraan.
    *Nappula ei voi palata ympyrään, jossa se oli edellisen vuoron aikana.

    Teksti kopiotu sivustolta ja osoitteesta: http://brainking.com/fi/GameRules?tp=53

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoiselta peliltä kuulostaa, minulle ihan uusi peli.

    VastaaPoista
  7. Ooo miten kiinnostava peli! Hieno pelilauta!! Minä olen pelannut seurueeni kanssa useita pelejä ihan omilla säännöillä (jos ei ole löydetty ohjeita) ja hyvin on saatu jännitystä aikaan :D Nykyään netti kyllä pelastaa useinmiten!

    VastaaPoista

Piristit juuri päivääni kommentoimalla :)